HockeyNews
PLUS

SM-guldmedaljören ska lyfta Växjö: "Inte kul att vicka på baken på mittzonen"

(15343) Robert Rosén
Bildbyrån

Publicerad: 13 september 2020

FacebookXWhatsApp

Linus Klasen, Simon Bertilsson och Robert Rosén är några av hemvändarna i SHL inför säsongen 20/21.

Hockeyn i Sverige har lockat Rosén hem till Småland.

– Farten kommer vara en stor skillnad. Framför allt under andra året i Ryssland var det mycket styrspel och stå och vicka på baken i mittzonen och det är inte alltid så kul, säger Rosén till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 

Växjö Lakers parkerade på 10:e plats i tabellen efter 52 spelade omgångar förra säsongen – en bra bit från målsättningen och förväntningarna på laget.

Under sommaren har klubben gjort en rad intressanta värvningar.

Högerskytten Joel Persson är tillbaka igen efter en säsong i Edmonton Oilers organisation och den 20-årige amerikanska talangen Jack Drury – som spelat JVM två gånger – har valt spel i Sverige för att nå NHL-drömmen.

Och framför allt så har Robert Rosén återvänt till Växjö där han spenderat större delen av sin karriär och varit med vid båda tillfällena när klubben vunnit SM-guld (2015 och 2018).

Rosén efter SM-gulden 2018. Foto: Bildbyrån

– Det känns jättebra och jag ser fram emot en nytändning som det blir nu. Det är kul att vara med i snacket i omklädningsrummet på ett annat sätt och allt känns väldigt bra med att komma hem, säger Rosén till HockeyNews.se.

Hur var åren i Sotji?

– Över förväntan skulle jag säga. Nästan alla har förutfattade meningar om Ryssland men jag måste säga att det har varit bättre än jag trodde. Det fungerar inte på samma sätt som hemma där borta men Sotji är nog det bästa stället att vara på i Ryssland om man ser till allt utanför hockeyn.

Rent spelmässigt så har längtar Rosén efter förändringen som väntar nu med spel i SHL.

Här förklarar han varför:

– Största skillnaden kommer att vara farten. Framför allt under mitt andra år i Ryssland var det mycket styrspel och dumpa och ställa upp. Jag tycker inte att det var lika roligt att spela där borta andra året med ganska låg fart. SHL är en otroligt intensiv liga med mycket forechecking och jag tror det kommer gynna mig också med fler turnovers och spelvändningar då man kan få ut mer av sina skills. Det var mycket stå och vicka på baken i mittzonen i Ryssland.

Tillbaka i Lakerströjan. Foto: Bildbyrån

Under försäsongen med Lakers har Rosén fått spela tillsammans med Richard Gynge och Emil Pettersson – en trio som har kapacitet att vara en av ligans bästa kedjor.

– Det har gått ganska bra för oss. Vi har fått producera lite och det har varit bra för självförtroendet och kemin men som med allt annat på försäsongen så finns det saker vi kan göra bättre och finslipa. Vi behöver plocka bort lite enkla misstag och bli starkare på pucken.

Vilka av konkurrenterna tycker du ser spännande ut på förhand?

– Luleå har varit bra i några år och fått behålla samma spelare och ledare och kommer säkert bli ganska vassa. Färjestad och HV ser starka ut på papperet och kommer säkert göra det bra i år och Frölunda är Frölunda även om det gick lite sämre i fjol så vet man vad man får av dom. Det kommer nog bli en öppen serie. Rögle blir nog luriga också.

Hur ser du på årets trupp i Växjö?

– Laget ser bra ut. Det tyckte jag förra året också så det är ingen garanti för att det ska gå bra men vi har ett gött gäng och det är kul att komma till träningarna och jag gillar drivet i gruppen.

24 september väntar SHL-premiär för Lakers och det är Färjestad som står för motståndet på hemmaplan i Vida Arena.

– Vi får hoppas på publiken i framtiden, det har vi alla märkt nu vad publiken betyder. Det är nästan halva grejen, säger Rosén.

•••

SE OCKSÅ: Del 4: Vägen till NHL – Lucas Raymond


•••

Gillade du artikeln? Värd en kaffe – för en månads läsning? Swisha till 123 529 7163

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!